Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/plugins/system/foreversessions/foreversessions.php on line 38
B-Society - Nederland - Zomertijd
All biological clocks are adaptations to life on a rotating world.
prof. William Schwartz, U. of Massachusetts

Login en Discussieer mee

Of gebruik je eigen account van één van onderstaande netwerken.

Hoe laat is het nu echt?

Greenwich Mean Time:
Utrechtse Middelbare Tijd:
Midden-Europese Tijd:
Midden-Europese Zomertijd:
De Utrechtse Middelbare Tijd (UMT) of Zonnetijd, zoals die in de negentiende eeuw werd bepaald, hoort bij de Meridiaan van Utrecht: 5° 07' 46.67" Oosterlengte. Deze zou dus 5° 07' 46.67" x 4 minuten = 5,1296° x 4 minuten = 20m31,67s moeten voorlopen op de GMT. In de winter is het verschil tussen UMT en MET zo'n 40 minuten, in de zomer 1 uur en 40 minuten.
Bronnen:
Utrechtse Middelbare Tijd
Midden Europese Tijd (MET - MEZT)
Greenwich Mean Time (GMT)
Zonnetijd

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Zomertijd

ZomertijdZomertijd, ook wel Daylight Saving Time, is een sociale aanpassing van de klok.

We zetten in het VOORjaar de klok een uur VOORuit om op die manier een uurtje langer te kunnen genieten van de zwoele zomeravonden.

Feitelijk geven we iedereen een vrijbrief om eerder te beginnen met school en werk en zo eerder weer vrij te zijn.

 

Oorsprong

De achterliggende gedachte van zomertijd was echter het besparen van energie zodat men 's avonds minder lampen zou gebruiken.

Deze beweegreden is inmiddels achterhaald in onze moderne samenleving, waarin de LED lamp zijn intrede heeft gedaan en waarin airco's gemeengoed zijn. Airco's die juist extra hard staan te loeien gedurende de lange zomerdagen.

Het argument "genieten" stond tot voor kort nog overeind maar wordt nu ook onderuit gehaald door het onderzoek naar dagritmes. Een groot deel van onze burgers geniet niet van de zomertijd maar heeft er juist enorm last van!


Dubbele zomertijd?

Wist je trouwens dat we in Nederland eigenlijk al het hele jaar op zomertijd leven? Onze klok loopt sinds de Tweede Wereldoorlog gelijk met de CET/MET (Central European Time/ Midden-Europese Tijd) terwijl onze echte zonnetijd daar 30 tot 40 minuten op achterloopt vanwege onze lengtegraad (zie plaatje). Dit betekent dat de zon in de winter in Amsterdam pas op het hoogste punt staat om 12.40 en niet om 12.00.  Tel daarbij de zomertijd en in de zomer staat de zon pas op het hoogste punt om 13.40.

Ons extra uurtje zomertijd is dus in feite dubbele zomertijd!


Central European TimeLengtegraad blues

Geen wonder dat in onze lengtegraad de meeste mensen, en vooral die 25% uitgesproken avondmensen, de
zomertijd als een te extreme verandering op het (door de zonnetijd gestuurde) dagritme ervaren.

Zeven uur 's ochtends is eigenlijk niet zes uur maar 5.20 uur volgens de zonnetijd!

Avondmensen blijken er niet alleen die eerste week maar de gehele duur van de zomertijd (7 maanden van het jaar - lange zomer!) last van te houden.

 

Conclusie

En dat alles omdat men een vrijbrief nodig heeft om eerder te beginnen met werken en zo eerder weer naar buiten te kunnen...  Zijn daar geen andere oplossingen voor te bedenken?

Schrijf op die briljante ingeving en deel het op ons B-Forum!

 

Lees verder

Scientific American

NB: voor het hele artikel moet je helaas het tijdschrift aanschaffen; tweede helft van dit stukje over DST vermeldt een Indiaase studie over airco's en ventilatoren die juist harden loeien bij zomertijd, meer verkeersongevallen, meer hartaanvallen en meer depressie in de eerste weken na de switch. Ze concluderen: "Nogal een hoge prijs die we betalen, terwijl G.V. Hudson eigenlijk alleen wat extra uurtjes zonlicht wou hebben om insecten te verzamelen."

 

RijksUniversteit Groningen: