Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/plugins/system/foreversessions/foreversessions.php on line 38
B-Society - Nederland - Gezondheid
Zowel mijn werkgever als ik hebben Het Nieuwe Werken vol overtuiging omarmd. Maar wat heb ik aan zelfbeschikking over agenda en werktijden als ik nog steeds iedere schooldag om 7.00 op moet om de kinderen op tijd op school te krijgen?
Ticia Luengo Hendriks (Organisatiepsychologe en Procesketenmanager bij KPN)

Login en Discussieer mee

Of gebruik je eigen account van één van onderstaande netwerken.

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Gezondheid

pill clockWist je dat het tijdstip waarop je een medicijn inneemt van invloed kan zijn op de effectiviteit en de toxiciteit daarvan?

Met andere woorden:  de toestand van je lichaam op het moment dat een medicijn gaat werken heeft invloed op hoe goed het zal werken en op de mate van giftigheid (overdosis).  Elk medicijn heeft een optimaal moment van werking. En dat moment is dus niet hetzelfde voor ochtend-, dag- of avondmensen!

Onderzoek

Dit gegeven wordt nu ook onderzocht door de Chronofarmacologie, de studie van de invloed van biologische ritmes op de werking van farmacologische stoffen (geneesmiddelen).

Biologische ritmes zijn er op het niveau van subcellulaire structuren, cellen, organen, orgaansystemen en de mens als geheel. Verder zijn er ritmes korter dan een dag (b.v. de hartslag); ritmes van ongeveer een etmaal (b.v. slaap/ waak)  en ritmes die langer dan een etmaal duren (b.v. de menstruele cyclus).

pillenZo speelt bijvoorbeeld bij de diagnose en behandeling van astmatische aandoeningen met corticosteroïden het dag-nacht ritme van de longfunctie een belangrijke rol. Astma-aanvallen blijken vooral in de ochtend op te treden en de behandeling en preventie ervan zou dus het best tussen 02.00 uur en 06.00 uur plaats kunnen vinden. Maar geldt dit tijdstip alleen voor dagmensen of ook voor ochtend- en avondmensen?

Andere voorbeelden komen uit de behandeling van hart- en vaataandoeningen, de klinische endocrinologie, kankertherapie, de behandeling van depressies, het gebruik van antibiotica, de behandeling van neurologische afwijkingen, pijnbestrijding, etc.  Soms is het zelfs mogelijk dat er minder van een medicijn gebruikt hoeft te worden om het gewenste effect te bereiken!

stetoscoopVerder onderzoek zal moeten bepalen wat de relevante verschillen in dagritmes zijn die voor het geneesmiddeleffect (en de toxiciteit) van belang zijn. Ironisch hierbij is dat effectiviteits- en toxiciteitsonderzoek bij dieren vooral bij knaagdieren en vooral overdag gedaan wordt; het tijdstip waarop knaagdieren juist in hun rustperiode zitten.