Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/plugins/system/foreversessions/foreversessions.php on line 38
B-Society - Nederland - Wakker worden, de lamp is al aan!
...dat ik tot een uur of elf als een hersenloze zombie in een stoel zit of verdwaasd rondloop, net alsof ik ben weggelopen uit de clip van Thriller. Net als ik er een beetje ingekomen ben zie ik iedereen om me heen zijn spullen pakken en naar huis verdwijnen...
Bert Overbeek, op Jonge Bazen blog

Recente Artikelen


Notice: Array to string conversion in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_content/models/articles.php on line 131

Notice: Array to string conversion in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_content/models/articles.php on line 131

Login en Discussieer mee

Of gebruik je eigen account van één van onderstaande netwerken.

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Wakker worden, de lamp is al aan!

De Wake-Up Challenge van Phillips...
Verander jezelf in een Ochtendmens met de Wake-Up Light.

 

De dagen worden korter, het weer verandert en daarmee ook het straatbeeld. De wind blaast kil door de straten waardoor de dikke warme jassen en sjaals weer de boventoon voeren. Misschien dat je overdag nog één keer dat luchtige jurkje of blousje aan kunt maar tegen 'n uur of 4 moet echt de jas weer aan, de kraag omhoog en daarna kan het kledingstuk voor 7 maanden de kast in. Lekker, wintertijd!

De klok gaat weer 'n uur terug, een tijd die veel dichter bij de realiteit of zonnetijd ligt en nu het 's morgens steeds later licht wordt, lijkt een Wake-up Light opeens best handig. Zelf heb ik deze ontwaak-lamp niet maar ben, naar aanleiding van de Wake-Up Challenge van Phillips, eens vragen gaan stellen aan mensen die er wel één hebben.

Een kleine greep uit de reacties:

"Het duffe gevoel dat ik 's morgens altijd heb, is minder als de lamp mij wekt."
Wauw, dat klinkt positief. Zelf ben ik duf tot soms wel na 13:00.

"Wakker worden met de lamp komt mijn humeur absoluut ten goede wat erg gewaardeerd wordt door de mensen om mij heen. Ik ga er helaas niet eerder door naar bed en dat is jammer, want mijn dag is om 22:30 nog lang niet om."
Heel herkenbaar. 's Avonds ben ik ook veel te actief en m'n kop loopt juist dan over van ideeën!

"Het minder humeurig wakker worden is erg prettig maar ik ben niet uitgeruster dan als ik wakker word zonder ontwaak-lamp. Ik kom nog altijd chronisch slaap tekort."
Mmm... Dat is al de zoveelste die iets dergelijks zegt...

Afgaande op bovenstaande uitspraken kan ik concluderen dat de lamp een gunstig effect op het humeur heeft, dat kwam overduidelijk naar voren maar dat was dan ook het enige positieve effect dat ik aan de Wake-up Light kon ontdekken.
Een enkeling die ik ondervroeg, ervaart de geluiden, waarmee men wakker gemaakt wordt, als erg prettig, wat ik zelf ondervang door m'n smartphone een leuke riedel te laten spelen in plaats van de standaard BUZ BUZZ BUZZZ.

Ondanks de fijne ontwaak-geluiden en het verminderde ochtendhumeur blijft de Challenge van Phillips, dat Avondmensen kunnen veranderen in Ochtendmensen, een zot idee.
Want chronotypes zijn geen jassen die je aan of uit trekt al naar gelang de seizoenwisselingen. Door slaapgebrek zal de vermoeidheid toch voortduren en menig avondmens zal genoodzaakt blijven om 'n powernap in te lassen.

De 'Wake-Up Challenge' van Phillips lijkt op een 'Verkoop Challenge', gevoed door de gedachte dat 'beter ontwaken' gelijk is aan 'beter of genoeg slapen'. Die redenatie klopt natuurlijk niet, omdat eerder inslapen, wat hét probleem van avondmensen is, niet een kwestie is van 's morgens een licht, van slechts 300 lux, aan doen maar het 's avonds eerder uit kunnen doen. Uit ervaring weet ik dat het met Melatonine niet lukt, en simpelweg eerder naar bed gaan werkt ook niet.

Het alternatief?
Zet de klok naar wintertijd en laat 'm daar het hele jaar op staan en gun ieder individu een volledige werkdag die hem/haar het beste past, in 'n wereld zonder wekkers!

Dàt is pas een échte Challenge!


Comments (1)
Niet in een ochtendmens, wel in een iets minder geirriteerd avondmens...
1vrijdag 04 november 2011 09:45
Ticia Luengo Hendriks
Mee eens dat ze je klok niet verkorten tot ochtendmens en dat je niet opeens fluitend naast je bed staat ' s ochtends - als avondmens dan. Wellicht dat de vroege dagmensen er wel veel meer baat bij hebben. Maar het vermindert wel het vloeken van de te vroeg ontwaakte avondmens...

Zou je toch echt aanraden ook eens zo'n lamp te proberen, ongeacht merk (er zijn er een heleboel): ik kan in ieder geval niet meer zonder! Meestal, behalve als ik echt super vermoeid ben, word ik toch langzaam alvast wakker van het licht voordat het geluidsdeel van de wekker afgaat. Dat is toch een stuk aangenamer (en gezonder?) dan bruut uit je diepste slaap geschrokken te worden door een 'Alarm! Alarm!' wekkergeluid. Of nog erger, door een vliegende wekker die je moet vangen voor 'ie ophoudt met gillen... (ja, echt - die bestaan!)

Hey, zullen we een bizarre wekkers pagina maken? Van die wekkers die harstikke leuk bedacht zijn maar die je echt never nooit zou willen uitproberen, als avondmens? :)
Please register or login to add your comments to this article.