Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/plugins/system/foreversessions/foreversessions.php on line 38
B-Society - Nederland - B-School
Denemarken heeft me nooit bijzonder aangesproken maar o, wat trok dat land toen ik over het B-gebeuren las. Want ja: ik ben zo'n avondmens. En ja: ik lijd onder de ochtend-terreur. Elke morgen voor half negen immers moet mijn dochtertje op school afgeleverd zijn. En wil ik haar voor zessen van de naschoolse kunnen halen, dan moet mijn computer net weer uit als de beste zinnen in me opborrelen. Maar dat zal de ochtendkongsi een zorg zijn.
Anne Pek, Psychologie Magazine februari 2009

Login en Discussieer mee

Of gebruik je eigen account van één van onderstaande netwerken.

Hoe laat is het nu echt?

Greenwich Mean Time:
Utrechtse Middelbare Tijd:
Midden-Europese Tijd:
Midden-Europese Zomertijd:
De Utrechtse Middelbare Tijd (UMT) of Zonnetijd, zoals die in de negentiende eeuw werd bepaald, hoort bij de Meridiaan van Utrecht: 5° 07' 46.67" Oosterlengte. Deze zou dus 5° 07' 46.67" x 4 minuten = 5,1296° x 4 minuten = 20m31,67s moeten voorlopen op de GMT. In de winter is het verschil tussen UMT en MET zo'n 40 minuten, in de zomer 1 uur en 40 minuten.
Bronnen:
Utrechtse Middelbare Tijd
Midden Europese Tijd (MET - MEZT)
Greenwich Mean Time (GMT)
Zonnetijd

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

Warning: Creating default object from empty value in /srv/home/b-societynl/domains/b-society.nl/htdocs/www/components/com_yvcomment/models/comment.php on line 145

B-etere schooltijden?

students

B-Society maakt zich onder andere sterk voor het veranderen van de schooltijden. Laat leerlingen zelf kiezen of ze om 8.30 uur of 10.30 uur ‘ochtends willen beginnen.

Er is veel onderzoek gedaan naar de biologische klok van adolescenten. Dit onderzoek wijst uit dat alle tieners opschuiven richting avondmens.

Kinderen die van nature ochtendmens zijn, worden in deze periode dagmens, dagmensen worden avondmensen en kinderen die al avondmensen zijn worden extreem avondmens. Dit stopt rond de leeftijd van 20 jaar (gemiddeld 19,5 bij meisjes en 21 bij jongens) waarna men weer terukeert naar het eigen aangeboren ritme.

Lees meer: B-etere schooltijden? 

Schooltijden

slapende tiener

Tieners zijn slachtoffer van hun biologische klok en ook basisschoolkinderen kunnen avondtypes zijn.

Hieronder wat we tot dusver hebben gevonden aan onderzoek en experimenten met andere schooltijden. Naast Denemarken is er b.v. ook een middelbare school in Engeland die later begint en in Nederland is steeds meer aandacht voor het 'Bioritme schoolmodel'.

 

Voortgezet onderwijs

student

Tieners of adolescenten (12-20 jaar oud) blijken vrijwel allemaal extreme avondmensen te zijn als gevolg van ontwikkelingen in hun hersenen en biologische klok.

Hoe ouder, hoe extremer, met als piek de leeftijd van 20 jaar. Daarna ontwikkelen zij zich naar hun eigen dagritme.

Wetenschappers die hier onderzoek naar doen adviseren om schooltijden later te laten beginnen, zodat scholieren voldoende slaap krijgen en tevens de kans krijgen om op voor hen optimale leermomenten de leerstof tot zich te kunnen nemen.

 

Lees meer: Schooltijden

De School

In Zandvoort staat De School: een school die naar eigen zeggen ‘gewoon basisonderwijs op een ongewone manier’ aanbiedt.

De School logo

Wat hier ongewoon is, is niet alleen het lesprogramma (naast de traditionele vakken als rekenen en taal wordt er bijvoorbeeld ook filosofie en yoga aangeboden) maar ook de lestijden.

Lees meer: De School